Bevezető és első rész - könyvborító

Bevezetés a szerkesztés világába

Mindig is érdekelt a szerkesztés, legyen az képszerkesztés vagy weboldal szerkesztés, illetve a fotózás is. Ezek által elkezdtem a Gportállal* és a PhotoFiltrével komolyabban "barátkozni" egy pár éve. A saját oldalaim mint kudarcba fulladtak, mert hamar feladom, és lusta vagyok olyannal foglalkozni, amelynek nincs nézettsége - mert ha nincs, akkor minek is csinálom? De végig azt érzem, valahol meg szeretném osztani amiket készítettem.

A sok reménytelenségem után Wattpadra kezdtem el borítókat feltenni, de amit ott folyik, az igazán kiábrándító, szóval most itt tartok. A Wattpados könyvborítóimat (eleinte még nem Photoshoppal készültek), illetve a Photoshoppos kreálmányaimat itt szeretném megosztani, illetve a PS-es cuccok Instagrammomra is felkerülnek.

Borítókép rendeléshez készült borítóm 

A mai fejezetben ennek a "könyvnek" a borítóképét fogom bemutatni, hogy hogyan készült. :)

Én most PhotoFiltre Studio X-szel dolgoztam, illetve Canvával. Leszögezem, profi nem vagyok, de nagyon imádok szerkeszteni, ezért munkám kitartó. Nem biztos, hogy az én megoldásaim a legjobbak. Lépésről lépésre sajnos nincsenek meg a képek, de legközelebb figyelek erre. :)

1. A borító alapja(i)
Először ki kell gondolni, hogy konkrétan milyen borítót szeretnél. Ezek több félék lehetnek, például lehet realisztikus, vagy teljesen illusztrált, illetve kevert. Szóval, rengeteg féle lehet, és el kell döntened, melyik passzol a leginkább.
Én először valamilyen illusztráltat akartam, de aztán rájöttem, hogy abból nem feltétlen tükröződik vissza az eddigi tapasztalat és tudás, szóval a realisztikusat választottam.
Ezután kellett valami konkrét dolog, hogy mi legyen a borítón, ami figyelemfelkeltő. Úgy gondoltam, hogy az lenne a legjobb, ha valami olyat készítek, ami teljesen szerkesztett, minden egyes része.
Nem is tudom, hogy ezután honnan jött az ötlet. Talán onnan, hogy a modellek képei jó alapanyagok borító készítéséhez (fejléchez is). De nem akartam csak egy modellt odatenni, így kellett valami érdekes is hozzá, így lett félig robotfej. Szóval, kerestem PNG képeket modell lányokról az elképzeléseim szerint, majd utána realisztikus robot karaktereket, amelyeket nagyjából hozzá tudtam igazítani a modell fejformájához (tudom, nem sikerült tökéletesen, és megjegyzem, elsőre csináltam ilyet). Tehát, a két kép:


  Tehát, a két kép:

2. A két kép összemosása
Természetesen volt ahol erősítettem a színeket (szeme, szája), használtam más effekteket isA PFSX-szel nagyon egyszerű dolgozni, bár kicsit tovább tart. Először kivágtam a robot részt a férfi fejéből, majd a nőéhez illesztettem (méreteztem, javítottam). Tudom, látszódnak hibák, de mentségemre szóljon, első próbálkozás. :D
Ezután a nő megmaradt eredi arcát, a jobb felét körbevágtam, és árnyékot tettem rá. Így olyan hatást kelt, mintha az alap test a robot lenne, és a külső réteg (bőr) csak egy máz lenne, "felkúszik" a robotra (ahogyan az a férfi képénél látható).
Ezt így még unalmasnak tartottam, szóval kitaláltam, hogy legyen a kép fekete-fehér. Na igen, de még mindig unalmas. Ezért jött a következő ötlet, hogy a nő eredeti szemszíne és a robot szemének színe, az a szép kék maradjon meg. Az alap szemszíneken nem változtattam, mert tetszett a kék. Így az eredeti képekből kivágtam a szemeket és beillesztettem a fekete-fehér képbe. Még így sem volt az igazi, így a száját is ugyanezzel a technikával oldottam meg. (Van más módja ennek a lépésnek, de azt most nem írom le.)
Ahogy ránéztem a képre azt gondoltam,hogy ez így rendben lesz, egész jónak tűnik:


Természetesen volt ahol erősítettem a színeket (szeme, szája), használtam más effekteket is. Eddig a PSFX-ben dolgoztam. Ezután jött maga a borító.
3. Borító
 Nem mindig sikerül első próbálkozásra amit szeretnél, gyakorolni kell hozzá, illetve kérj segítséget másoktól (akár tőlem is kérhetsz)Maga a borító megtervezése a legnehezebb szerintem. Sokáig tart, mire megtalálod a történethez legjobban passzoló borítót. Ennél nem igazán tudtam, hogyan folytassam, de úgy éreztem, hogy kell hozzá még szín. Néztem ötleteket Google-n, illetve a Canva is segítséget nyújtott nekem. Ihletet adtak, de így is sok időbe telt mire valami értelmeset kreáltam, habár lehetett volna még jobb is, ami után úgy döntesz, hogy "azt akarom, hogy ő csinálja a borítómat!".

Cím, szöveg: ez azért lett olyan amilyen, mert így viszonylag jól néz ki és nem azért, hogy abból tájékozódj. Így kicsit olyan, mint egy magazin, vagy egy hirdetőplakát. Nagy méretben olvasható, designos is. Szerintem ez egész király lett így. :DEgyéb design: ahogy a borítóra néztem, nem tartottam elégnek a robotnőt és a címet, így kellett valami színes, ami kicsit "feldobja". Ilyenkor játszadozok az alakzatokkal és az eddigi felhasznált színekkel, így ez sült ki belőle. Fontos: egymástól túl sok elütő színt ne használj fel a borítóhoz, mert ocsmányság sülhet ki belőle. Próbálj olyan színeket találni, amelyek illenek egymáshoz a képen. Az ugyanolyan színek pedig unalmasak tudnak lenni, ezért játszadozz az árnyalatokkal!
Egyéb megjegyzés: Néhány borítónál láttam olyat, hogy a cím teljesen beleolvad a háttérbe. Könyörgöm, ne! Ilyenkor használj olyan színt, ami messziről is látszik!Sok idő eltelt, mire a végleges forma kialakult. Több dolgot is kipróbáltam, tervezgettem míg úgy éreztem jó nem lesz. A borító nem mindig az első tervezés után lesz megfelelő. Lehet, hogy többször nekiülsz, mire végre úgy érzed, ez a tökéletes (ez inkább az elszánt kezdő, haladóbb szerkesztőknek szól). Nem mindig sikerül első próbálkozásra amit szeretnél, gyakorolni kell hozzá, illetve kérj segítséget másoktól (akár tőlem is kérhetsz).
Saját kritikám:•  fő karakter (modell): úgy gondolom, első próbálkozásra a robotfej illesztése viszonylag okés, de ez alakulni fog gyakorlással, és alakulnia is kell. Nem szimmetrikusak a részek (bár kinek szimmetrikus teljesen a feje?).  Az tetszik, hogy a fekete-fehér képen a száj, illetve a szemek színesek, szerintem az összhatás így elég jó.

• borító: Habár egyelőre tetszik és elvagyok vele, lehetne még jobb, még inkább egymáshoz passzoló a betűtípus, a rendezés. A kék háromszög is tetszik benne, modernebb designnak mutat.
Mindenesetre úgy érzem, hogy elvárásaimnak egész jól sikerült és remélem, hogy elég figyelemfelkeltőre sikeredett. :)

Borító rendelés jelenleg nincs!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Natrahax #01 - Régmúlt

Natrahax #02 - A jelen